Header samenwerkinen

Waar let je als koper op tijdens een eindinspectie?

Waar let je als koper op tijdens een eindinspectie?

Eindelijk… de sleuteloverdracht van jouw nieuwe droomwoning is in zicht. In jouw enthousiasme kan je niet wachten om te tekenen bij de notaris. Toch moet je bij de eindinspectie van jouw droomhuis goed controleren. Tussen de aankoop en de levering zit vaak namelijk een periode van minimaal 2 à 3 maanden. In die tijd kan er veel gebeurd zijn met het huis. Uiteraard heb je de afgelopen maanden alle zakelijke te regelen punten en jouw verhuizing zo goed mogelijk voorbereid.  

De overgenomen (roerende) zaken
Neem je dingen over van de verkoper, bijvoorbeeld de vloer, meubels of gordijnen? Dan is dat waarschijnlijk bij het tekenen van de koopakte afgesproken middels de lijst van (roerende) zaken. Controleer tijdens deze laatste bezichtiging of alle spullen - in goede staat - aanwezig zijn. 

Meterstanden
Noteer de meterstanden van gas, elektra en water. Deze heb je straks nodig wanneer je nieuwe energiecontracten gaat afsluiten. En als je dan toch in de meterkast kijkt, let dan ook op de verschillende groepen. Is er goed aangegeven welke groep bij welke apparaten hoort?

Controleer of alles goed werkt
Controleer of (inbouw)apparatuur in de keuken goed werkt. Controleer elektrische ventilatoren, lichtknoppen, ingebouwde spotjes en natuurlijk de verwarming/cv-ketel.
Controleer ook of alle kranen in de keuken, het toilet en de douche/badkamer goed werken. Zijn de afvoer en het spoelsysteem in orde en zijn er geen (sporen van) lekkages?

Wat als er gebreken zijn?
Het kan gebeuren dat je tijdens de eindinspectie tegen een gebrek aanloopt. Meld dit meteen bij de verkoper, makelaar en notaris, voordat je het contract tekent. Soms zijn het relatief kleine dingen, zoals een kapot tapijt of ontbrekende gordijnen. Vaak kun je dit meteen oplossen met de verkopende partij. Maar soms zijn het ook grote gebreken, zoals een lekkage of niet werkende inductieplaat of afzuigkap. Hiervoor hoef je niet meteen de overdracht van je woning uit te stellen. Vaak kan de notaris bijvoorbeeld een deel van de koopsom achterhouden tot het probleem is verholpen.

Passeren bij de notaris
Is alles volgens afspraak opgeleverd? Dan teken je het inspectierapport. Daarna ga je samen met de verkoper naar de notaris. Daar tekenen jullie de leveringsakte (ook: transportakte) en de hypotheekakte. Daarna is de woning officieel van jou!


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
03:32